TechNet_Live : The KeynoteTechNet_Live : De Keynote

Page content
I’m sorry but since TechNet_Live is a Dutch event, the blogs about TechNet are in

Dutch only. Please click Nederlands in the right pane to read the Dutch blog posts.

 

Helmer

Erwin Hartenberg verzorgt vanmorgen de keynote en heet ons van harte welkom op TechNet_Live. Natuurlijk moeten de sponsoren ook even genoemd worden…

We gaan het tijdens de keynote vooral hebben over ‘the cloud’. Hij wil hier ‘vanuit een bepaald perspectief’ over praten. Vooral hoe Microsoft hier naar kijkt en hoe ze het in hun producten integreren. Ook is er tijdens de keynote veel tijd voor demo’s!

Erwin begint met het vertellen over de achtergronden van cloudcomputing. Vanuit de IT afnemers ziet Microsoft dat de kosten omlaag moeten om de kosten te verlagen. Ook kan er zo een beter inzicht gegeven worden wat de IT precies doet.

Het beheersen van complexiteit is ook in de cloud belangrijk. IT in het algemeen is een complexe aangelegenheid. Hier kan cloud computing meehelpen aan een oplossing. Cloud computing is eigenlijk ontstaan uit een aantal zaken waaronder virtualisering. Erwin krijgt dorst en neemt een slokje drinken….. Hij noemt ‘cloudcomputing’ ook even een hype.

Er zijn eigenlijk drie vormen van cloud computing:

 • Infrastructure as a Service
 • Platform as a Service
 • Software as a Service

Daarnaast heb je ‘verschillende’ mogelijkheden om cloudcomputing af te nemen:

 • Server Platform (virtualiseren)
  • Traditioneel datacenter (On Premise oplossing)
  • Private of Public Cloud (On Premise oplossing)
 • Service Platform
  • Private of Public Cloud (On Premise oplossing)
  • Microsoft Cloud (Off-site oplossing)
Wat zijn de overeenkomsten:?

 <ul>
  <li>
   Service staat centraal
  </li>
  <li>
   Benodigde computing is ondergeschikt aan de service
  </li>
  <li>
   Je moet weten waar je mee bezig bent
  </li>
 </ul>
</td>

<td width="325" valign="top">
 <strong>Wat zijn de verschillen?</strong></p> 
 
 <ul>
  <li>
   Illusie van oneindige schaal
  </li>
  <li>
   Elastisch
  </li>
  <li>
   Gedeeld platform
  </li>
  <li>
   Security & Identity
  </li>
  <li>
   Geen kosten vooraf
  </li>
  <li>
   Betaal voor wat je gebruikt
  </li>
  <li>
   Korte termijn inzetbaar
  </li>
  <li>
   Self Service hoog in het vaandel
  </li>
  <li>
   Gebouwd met uitval als &#8216;standaard’
  </li>
 </ul>
</td>

 

Uitgangspunten

Een belangrijk uitgangspunt voor Microsoft is de hybride-cloud. Een toekomst zal bestaan uit een mix van ‘publieke-cloud’ met een gedeelte ‘eigen infrastructuur’. Dit zie je bij Microsoft is de ontwikkelingen op het vlak van bijvoorbeeld System Center en Windows Intune. Microsoft gelooft wel dat de hele wereld niet richting een Software as a Service oplossing zal gaan.

Voor Microsoft is Security & Identity een van de belangrijkste zaken. Ze bouwen hierbij voort hun bestaande Identity producten. Het beheersen van Security en Identity heel erg belangrijk is. Ook houdt Microsoft rekening met het feit dat zowel kleine als grote ondernemingen hiervan gebruik willen maken. Ze hebben dus voor ‘ieder wat wils’. Als voorbeeld noemt Erwin Office 365 als oplossing voor zowel het MKB als de Enterprise markt.

Het Partner Ecosysteem wordt ook genoemd als een belangrijk uitgangspunt. Als laatste noemt Erwin dat het cloud-computing van Microsoft Efficient & Duurzam dient te gebeuren.

Paradox van keuzes : De meer mogelijkheden je hebt, des te beter je een samenstelling kunt maken. Het nadeel is dat het met deze keuzes wel lastiger is om een juiste samenstelling te maken.

Erwin komt met een paradox van Koffie….. 15 jaar geleden had je in Nederland 3 soorten koffie : Koffie met suiker/melk, Espresso en Cappuchino. Tegenwoordig is er met de Starbucks en andere koffie-winkels een enorme lijst met soorten koffie Het is natuurlijk fijn om zoveel keuzes te hebben, maar het maken van een keuze wordt er niet eenvoudiger op.Hetzelfde is het op dit moment met het maken van keuzes op het vlak IT infrastructuur.

Security & Identity

Hoe je volgens Erwin een goede invulling zou moeten geven in een gemengde omgeving van Publieke Cloud, Private Cloud, Connecties met partneers. Over het beveiligen van deze omgevingen zul je goed na moeten denken.

Efficient & Duurzaam

Erwin nodigt hiervoor Mark Aggar (Director of Technology Stragegy – Environmental Sustainability) uit op het podium. Ze gaan samen zitten om een gesprek te voeren. Erwin vraagt of Mark kan uitleggen wat hij doet. Mark verteld dat hij drie jaar in z’n huidige functie werkzaam is. Hij houdt zich op het moment bezig met het ‘vergroenen’ van IT. Hij legt uit dat dit toch een complexe zaak is omdat men altijd te maken heeft met budgetten die niet altijd toerijkend zijn. Mark geeft aan dat er op het IT vlak best wat efficienter met de hardware omgegaan kan worden. Met het virtualiseren van hardware kan al een grote efficiencyslag gemaakt worden.

Mark legt uit dat Microsoft een onderzoek heeft gedaan naar het feit of Cloud computing een effiecentere manier is van het omgaan met IT resources. Volgens Mark zou dat onderzoek hebben uitgewezen dat er 30% efficiency winst kan worden gehaald. Er kan dus ook 30% op stroom- en koelingskosten bespaard worden omdat die 30% van de machines dus niet aan hoeft te staan.

Er zijn diverse best practices beschikbaar waarin wordt beschreven hoe je ook zelf een efficiencyslag kunt maken.

Demo’s

Tijdens de demo’s zullen Daniel en Tony laten zien hoe een samenspraak tussen de Service Provider (IT afdeling) en de Service Consumer (applicatie eigenaar) kan lijden tot het voeren van een Private Cloud. Tijdens de demo zullen Tony & Daniel laten zien hoe we m.b.v. System Center Virtual Machine Manager 2012 een ‘eigen’ Infrastructure as a Service kunnen bouwen : een Private Cloud dus.

Private Cloud met behulp van SCVMM 2012

Daniel laat zien dat SCVMM 2012 nu ook de mogelijkheid biedt om een Cloud te maken. Hij laat zien hoe je, als je een virtual machine uitrolt, naast de ‘standaard’ opties nu ook de Server Roles en Domain Join automatisch kunt laten doen tijdens het uitrollen van een Virtual Machine. Ook biedt SCVMM 2012 ondersteuning voor App-V for Windows Servers. App-V for Windows Server is een ‘standaard’ onderdeel van SCVMM 2012.

Daniel vervolgt met het bouwen van z’n Private Cloud door een paar templates te maken (deze had hi al voorbereid) om hiermee vervolgens servers uit te rollen. In het voorbeeld gebruikt hij een Petshop setting waarmee hij een drie tier omgeving opbouwt voor z’n webshop. Mocht nu blijken dat de webshop het ineens druk krijgt dan kun je d.m.v. een paar klikken automatisch machines kunnen laten toevoegen aan een van de drie tiers door middel van een Scale Out. In het voorbeeld laat Daniel zien hoe hij aan de SQL tier eenvoudig een extra server laat toevoegen.

Door het gebruik van App-V for Windows Server en het automatisch kunnen toevoegen van Server Roles is het (tijdelijk) uitbreiden van een omgeving nog eenvoudiger geworden.

Stel je zou een extra fysieke server willen toevoegen aan je Hyper-V hosts dan kun je d.m.v. SCVMM 2012 deze ook laten uitrollen . Daniel verteld dat er dan ‘gewoon’ tegen de ILO kaart ‘aangepraat’ kan worden.

Public Cloud

Tony geeft aan dat men bij een Public Cloud geen zorgen meer hoeft te maken op het ‘bijhouden’ van je OSen. Je neemt servers dan als ‘diensten’ af.Op de Windows Azure portal kun je vrij eenvoudig een ‘rol’ toevoegen. Je hoeft je geen zorgen te maken over het OS, je kunt wel aangeven welke ‘OS Family’ je wilt gebruikten. Ook binnen Azure is het mogelijk om een Scale Out te doen. Om een deployment uit te voeren kun je gebruik maken van een configuratiefile waarin je kunt aangeven hoeveel instances je wilt bijschalen.

Self Service Portal

Daniel laat zien hoe we met behulp van System Center Codename ‘Consero’ een hybride cloud omgeving kunnen behren. Een publieke beta van dit product zou in de loop van juli 2011 beschikbaar moeten komen, volgens Daniel. Met behulp van deze self service portal is het vrij eenvoudig om zowel je private cloud als ook je Azure cloud (public cloud) kunt beheren en provisionen.

Software as a Service

Daniel laat ons zien dat we d.m.v. Windows Intune onze clients kunnen monitoren vanuit de Cloud. Als je alleen de ‘basis’-functionaliteit nodig hebt is Windows Intune een hele goede oplossing. Wel zijn er natuurlijk wel een aantal beperkingen als je het product vergelijkt met System Center Configuration Manager, maar dit hoeft natuurlijk geen probleem te zijn als je omgeving ‘te klein’ is om SCCM te implementeren en je toch je clients wilt managen.

System Center Advisor

Tony legt uit dat SystemCenter Advisor een vergelijkbare tool is als Intune, maar dan voor servers. Op dit moment draait dit product in de Release Candidate. Deze tool is niet vergelijkbaar met SCCM of SCOM, maar puur een rapportage tool. Ook kun je online zien wat voor changes je op je servers hebt uitgevoerd. Het is een soort van Dashboard voor je serveromgeving. Op zich dus een handige oplossing als je puur een stukje rapportage voor je serveromgeving wilt hebben en hier dus een mooi cloud oplossing voor wilt gebruiken.

**Microsoft Virtual Academy

** Erwin verteld dat tijdens de afgelopen Management Summit de MVA is aangekondig. Hierin kun je op een leuke manier kennis op te doen. Naast het ‘leren’ heeft deze omgeving ook een ‘sociaal aspect’. Je kunt jezelf meten met IT-collega’s uit Nederland (en de rest van de wereld).